Private Clothing werkt voor elke collectie samen met verschillende designers. Tijd om deze even in de spotlight te zetten. De maand is het de beurt aan Freek Hakvoort.We leerden Freek al een aantal jaren geleden kennen op surf vakantie. Sindsdien volgen we hem op social media en door het zien van zijn werk, vroegen we hem om ook eens iets voor ons te maken.

Om Freek wat beter te leren kennen stelden we hem de volgende vragen:


Wie is Freek Hakvoort in 3 woorden?
Lang haar & baard.

Heb je grafisch design gestudeerd of hoe ben je begonnen?
Als klein kind was tekenen al een van m'n favoriete bezigheden en sindsdien ben ik dat ook blijven doen. Ik heb na m'n middelbare school 4 jaar grafisch vormgever gestudeerd in Zwolle - wat een erg leuke tijd was. Daarna liep ik stage in Amsterdam bij een klein reclamebureau met grote klanten. Daar heb ik ruim 5 jaar gewerkt als Art Director en had daarnaast de focus op filmen en montage van o.a. TV commercials. Nu werk ik voor mezelf voornamelijk als cameraman en editor dus vooral dingen met film, maar ik maak nog leuke tekeningen voor mezelf die ik af en toe verkoop (hint, hint) en werk soms aan leuke klussen als illustrator. Eigenlijk vind ik teveel dingen te leuk.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Wie is je grootste invloed?
Ik heb aan veel opdrachten voor verschillende musea meegewerkt, waar een enorme voorraad aan inspiratie voor je neus hangt. Daarnaast was ik in m'n tienerjaren vooral geïnteresseerd in graffiti en street art. Tegenwoordig probeer ik de natuur, surf en "het leven" te verwerken in mijn dingen die ik maak.
Wat typeert jou werk?
Vroeger dingen precies na te tekenen of te schilderen. Maar nu probeer ik het realistische wat meer los te laten. Wat je nu van mij ziet zijn veel illustraties met zwarte lijnen en arceringen - en het hoeft ook niet zo strak meer.


Wie is je grootste invloed?
Niet perse 1 persoon dat mijn grootste invloed is. Maar ik heb meerdere illustratoren en kunstenaars gefilmd en dat heeft me toch wel andere inzichten gegeven. Dat probeer ik dan ook te verwerken in de dingen die ik maak. Daarnaast vind ik bijvoorbeeld 17e eeuwse kunstenaars ook geniaal.


Waar zie je jezelf over 5 jaar als ontwerper? Wat heb je dan verwezenlijkt?
Over 5 jaar hoop ik meer bereikt te hebben op filmgebied. Omdat ik daar nog heel veel groeimogelijkheden zie voor mezelf. Qua ontwerper lijkt het me leuk dat mensen van over de hele wereld mijn illustraties en tekeningen aan hun muur hebben hangen of bijvoorbeeld op een t-shirt dragen. Verder sta ik open voor allerlei leuke illustratie- of ontwerp-klussen.

Nog iets dat je kwijt wilt…?
Luister maar eens:Merci Freek voor de leuke samenwerking! Klik hier voor Freek's designs"