Privateer, B-Boy en Local Legend Jelle Nietvelt is niet enkel een fantastisch breakdancer, hij is ook een beetje een “Grease Monkey”! Aangezien wij ook grote fans zijn van motoren, wilden we graag alle details weten over de bouw van zijn dikke home-made Brat Café Racer.

 Jelle, eerst en vooral proficiat met het project, hij ziet er echt super vet uit! Kan je ons iets meer vertellen over de moto?
Thanks! Het is een Honda CB550f ‘76 Supersport 550cc met 50pk en 36kw. Ik heb hem tweedehands gekocht met de bedoeling om er een Brat Café Racer van te maken. Na een beetje research en een lange tijd op tweedehands websites, kreeg ik eindelijk deze ruwe diamant in m’n handen.

 


Hij is heel wat anders dan de vorige moto die je opgemaakt hebt, niet?
Ja, zeker en vast. Mijn eerste project was een Honda CB250 N Superdream uit ‘82 maar bij deze begon ik maar pas te sleutelen en de motor was eigenlijk al in goede staat, dus veel moest er niet aan gebeuren. Het enige wat ik aangepast heb was het zelfgemaakte glasvezel zadel, de tank en zadel gespoten en de uitlaat een beetje veranderd. Dat was bij dit project wel andere koek met meer werk, maar ook omdat ik meer vertrouwd was geraakt met de technische kant van motors.

 

Hoeveel weekends heb je opgeofferd voor dit project?
Oei, ik weet niet of ik dat wel wil uittellen… Ik ben vorig jaar in Juli begonnen dus dat is ongeveer 1 jaar en 2 maanden. Maar ik ben ook niet fulltime bezig geweest aan m’n motor. Ik moest toen ook m’n thesis afmaken dus veel werk om aan m’n moto te werken bleef er niet over. Al bij al duurde de bouw ook langer dan verwacht omdat de motorblok een echte pain in the ass was…

 

Jelle Nietvelt Café Racer


Klinkt frustrerend. Wat was er mis met de motor?
Er was een klein stukje metaal in de cilinder dat afgebroken was, dus deze moest vervangen worden. Nieuw zou dat me €2,000 gekost hebben dus ik kreeg wel echt serieuze twijfels om nog verder te gaan. Maar na weer een lange tijd op tweedehands sites te kijken, vond ik er een voor €250 dus kon ik weer verder.

 

Jelle Nietvelt Café Racer


Was dat het enige dat vervangen moest worden?
Het was het meest cruciale deel van de motor. Naast de cilinder heb ik ook de pistons en de pakkingen vervangen waar nodig. Bij Café Racers is er eigenlijk altijd wel iets om te vervangen maar hetgeen ik het belangrijkste vond, waren de dubbele schijfremmen en een andere voorvork, een CB900 Bol d’Or. Om dit alles te doen passen heb ik wel de standaard velgen moeten aanpassen om ervoor te zorgen dat de dubbele schijfremmen wel zouden passen. Ik heb ook het frame en de uitlaat een beetje getrimd en gelast, wat hout afgerond voor het zadel en ervoor gezorgd dat alles terug mooi paste.

 

Jelle Nietvelt Café Racer


Maar nu is ‘m klaar, of niet?
Ja, zo goed als. Ik wil enkel de elektriciteit nog wat verbergen om ‘m (nog) wat cleaner te maken en herspuiten.

 

Waar heb je geleerd om aan motoren te sleutelen?
Ik heb heel veel geleerd van online handboeken, naar andere motors gekeken en youtube videos bekeken over dezelfde of vergelijkbare projecten. Dit was eigenlijk enkel maar voor de algemene en globale aanpassingen. Het echte hekelpunt was het motorblok want je moet echt wel weten welke bouten je eerst moet aandraaien en met de juiste tork. Gelukkig heb ik hierover werkplaatshandboeken gevonden om hier meer over bij te leren zodat ik het kon doen werken. Deze werkplaatshandboeken kan je online vinden en zijn eigenlijk de originele handboeken voor garagisten zodat deze vroeger de nieuwe modellen konden leren, dus zij waren echt een godsgeschenk.

 

Ben je al op de uitkijk naar jouw volgende project?
Niet echt. Deze is bijna klaar dus ik denk dat ik hier eerst wat van ga genieten :-). Mijn droom is om ooit een BMW om te bouwen tot een Café Racer, of een Moto Guzzi, maar die liggen momenteel niet echt binnen mijn budget.

 

Heb je tips voor mensen die ook van plan zijn om zelf een motor te kopen en deze te verbouwen? (mensen zoals mezelf...)

  1. 1) Koop een draaiende motor: het belangrijkste is dat je een motor koopt of een blok die loopt want dit is het kloppende hart van de motor. Het is ook het duurste onderdeel om te vervangen dus je kan er best voor zorgen dat deze al smooth loopt als je hem koopt.
  2. 2) Weet waaraan je begint: een custom motor bouwen slorpt meer vrije tijd op dan je denkt dus je moet het ervoor over hebben om weekends/avondjes uit met de vrienden of andere dingen op te offeren. (Hoewel ik ook veel gesleuteld heb met een kater hoor ;-).
  3. 3) Blijven gaan: maakt niet uit hoe lang het duurt, je hebt geen andere keuze: hij MOET af! Ik ben super content dat ik hem afgemaakt heb, maar ik moet wel eerlijk toegeven dat ik soms iets had van: “Is dit het wel waard? Zou ik niet beter stoppen?”. Dit kwam vooral door de problemen met het motorblok en de kosten die het met zich meebracht, maar ik ben blij dat dit uiteindelijk de moeite loonde.Bedankt voor de sit-down Jelle, je hebt iedereen wel warm gekregen om een eigen custom project te starten. We kijken uit naar die BMW!